Կայքում բոլոր հոդվածները գրված են մեր բառերով։ Հնարավոր են սխալներ, տեղ-տեղ ռուսա-անգլերեն արտահայտություններ: Հայեցի և գեղեցիկ հայերենով հոդվածներ բլոգից չսպասել, էս էտ տեղը չի😊:
Ճաշատեսակ պատրաստելու համար անհրաժեշտ է ոչ միայն իմանալ դրա բաղադրատոմսը և օգտագործել բարձրորակ մթերքներ, այլև ճիշտ պահպանել բոլոր բաղադրիչների համամասնությունները: Երբեմն պատահում է, որ ձեռքի տակ չեն լինում հատուկ կշեռքներ և չափիչ պարագաներ։ Եվ հենց այդպիսի դեպքերում է, որ կարող է օգնության հասնել խոհանոցային պարագաներից որևէ մեկը, օրինակ՝ ճաշի գդալը։ Բացի այդ, հաճախ շատ ավելի հեշտ է չափել արտադրանքի ճիշտ քանակությունը սովորական գդալով, որը քաշը որոշելու համընդհանուր միջոց է: Կարևոր է նշել, որ որպես ստանդարտ ճաշի գդալ ընդունվում է այն արտադրանքը, որի սայրի երկարությունը մոտավորապես 7 սանտիմետր է, իսկ ամենալայն մասի լայնությունը՝ 4 սանտիմետր։ Այսպիսով, եկեք պարզենք, թե քանի գրամ չոր, հեղուկ և փափուկ սնունդ է տեղավորվում սովորական ճաշի գդալում:
Сыпучий ապրանքներ
Թե քանի գրամ է տեղավորվում ճաշի գդալում, կախված չէ դրա ձևից կամ ծավալից, այլ բաղադրիչների տեսակից։ Сыпучий արտադրանքն ունի տարբեր չափսեր, խտություն և հատիկավորներ, ինչը ազդում է դրանց քաշի վրա։ Օրինակ, манная крупа-ն ավելի նուրբ մանրացում ունի, քան բրինձը, ուստի մեկ գդալի մեջ ավելի շատ է դրվում: Բոլոր сыпучие ապրանքները պետք է պահվեն նորմալ ջերմաստիճանի և խոնավության պայմաններում: Այս պայմանի խախտումը կարող է հանգեցնել փոքր սխալների չափման ժամանակ։ Կարևոր է նաև հաշվի առնել արտադրանքի անհատական հատկությունները: Օրինակ՝ ալյուրը մաղելուց հետո մի քիչ թեթևանում է։ Ստորև բերված են խոհանոցում առավել հաճախ օգտագործվող զանգվածային բաղադրիչների գրամաժները: Յուրաքանչյուր ապրանքի քաշը գրամներով նշվում է կախված ճաշի գդալի լցման աստիճանից՝ с горкой և առանց:
Շաքարավազ
Քաշը սլայդով - 25 գ
Քաշը առանց горка-ի - 20 գ
Աղ
Քաշը սլայդով - 30 գ
Քաշը առանց горка-ի - 20 գ
Ալյուր
Քաշը սլայդով - 30 գ
Քաշը առանց горка-ի - 15 գ
Օսլա
Քաշը սլայդով - 30 գ
Քաշը առանց горка-ի - 20 գ
Խմորիչ
Քաշը սլայդով - 12 գ
Քաշը առանց горка-ի - 8 գ
Կակաոյի փոշի
Քաշը սլայդով - 15 գ
Քաշը առանց горка-ի - 10 գ
Հնդկաձավար
Քաշը սլայդով - 25 գ
Քաշը առանց горка-ի - 18 գ
Ձիաձավար (манная крупа)
Քաշը սլայդով - 16 գ
Քաշը առանց սլայդի - 10 գ
Սիսեռ
Քաշը սլայդով - 29 գ
Քաշը առանց սլայդի - 23 գ
Բրինձ
Քաշը սլայդով - 20 գ
Քաշը առանց սլայդի - 15 գ
Հեղուկ ապրանքներ
Հեղուկ ապրանքները իրարից տարբերվում են խտությամբ և մածուցիկությամբ, ինչը արտացոլվում է նրանց քաշի վրա՝ գդալը որպես չափիչ գործիք օգտագործելու դեպքում։ Նաև որոշ հեղուկներ կարող են ունենալ տարբեր կշիռներ՝ կախված իրենց կոնցենտրացիայից: Օրինակ՝ քացախաթթուն. որքան բարձր է քացախի կոնցենտրացիան, այնքան ավելի «ծանր» է այն։ Ինչ վերաբերում է բուսական յուղերին, ապա պետք է հաշվի առնել այն փաստը, որ սառչելիս դրանց քաշը նվազում է, ուստի դրանք պետք է կշռել սենյակային ջերմաստիճանում։
Ջուր
Քաշը - 15 գ
Կաթ
Քաշը 15 - գ
Կեֆիր
Քաշը - 18 գ
Սերուցք (сливки) խիտ
Քաշը - 15 գ
Յոգուրտ
Քաշը - 15 գ
Բուսական յուղ
Քաշը - 17 գ
Սոյայի սոուս
Քաշը - 15 գ
Լիկյոր
Քաշը - 20 գ
Վանիլային օշարակ
Քաշը - 15 գ
Խտացրած կաթ
Քաշը - 30 գ
Քացախ
Քաշը - 15 գ
Ջեմ (մուրաբա)
Քաշը - 50 գ
Փափուկ մթերքներ
Ի տարբերություն հեղուկների, շատ փափուկ մթերքներ կարելի է լցնել գդալի մեջ с горкой, օրինակ՝ խիտ մեղրը կամ թանձր, յուղոտ թթվասերը: Փափուկ մթերքների քաշը կախված է նաև դրանց մածուցիկությունից և խտությունից։ Աղյուսակը ցույց է տալիս բաղադրիչների յուղայնության և խտության միջին ցուցանիշները:
Թթվասեր
Քաշը սլայդով - 25 գ
Քաշը առանց горка-ի - 20 գ
Մեղր
Քաշը սլայդով - 45 գ
Քաշը առանց горка-ի - 30 գ
Կարագ
Քաշը սլայդով - 25 գ
Քաշը առանց горка-ի - 20 գ
Կաթնաշոռ
Քաշը սլայդով - 20 գ
Քաշը առանց горка-ի - 15 գ
Կաթնաշոռային պանիր
Քաշը սլայդով - 17 գ
Քաշը առանց горка-ի - 12 գ
Մայոնեզ
Քաշը սլայդով - 30-32 գ
Քաշը առանց горка-ի - 22-25 գ
Կետչուպ
Քաշը սլայդով - 27 գ
Քաշը առանց горка-ի - 20 գ
Տոմատի մածուկ
Քաշը սլայդով - 30 գ
Քաշը առանց горка-ի - 25 գ
Շարունակելի...
Image by: Unsplash | Joanna Kosinska